Het programma

Imani biedt een volledig zorgtraject aan om het herstelproces te ondersteunen, waarbij elke stap van een mogelijke behandeling binnen dezelfde vertrouwde omgeving kan plaatsvinden. Hoewel afwijkend eetgedrag kan verschillen, zijn de onderliggende gevoelens van wanhoop, machteloosheid en lijden universeel.

Bij Imani pakken we eerst het destructieve gedrag van de cliënt rondom hun ziekte aan en begeleiden we hen vervolgens bij het verwerken van de redenen voor dit gedrag. We werken via een therapeutische gemeenschap waar individuen deel uitmaken van een groep met vergelijkbare worstelingen. Door wederzijdse steun en gedeelde ervaringen heerst er zelfs buiten de gestructureerde therapiesessies een helende atmosfeer.

Hieronder vind je informatie waarvan we hopen dat je die nuttig en informatief vindt als je gebruik maakt van de hersteldiensten van Imani.

'Ik had zorg en steun nodig van mensen die op de hoogte waren van eetstoornissen, zodat ik niet terug kon vallen in oud gedrag.'
Lees meer succesverhalen
Elke cliënt een geïndividualiseerd behandelingsplan bieden dat gericht is op hun eetstoornis.
De veiligheid en het herstel van de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van elke cliënt waarborgen.
Herstel van het gezin aanmoedigen door uitleg te geven over de ziekte en gezinstherapie aan te bieden.

Elk gezinslid ondersteunen dat deel uitmaakt van het herstelproces van onze cliënten.

What we do

Our programme is for adults suffering with a range of eating disorders and behaviours, including anorexia, bulimia, binge eating disorder, emotional eating, body dysmorphic disorder, rumination disorder, and disordered eating resulting from psychotropic medications. Many clients also have co-occurring diagnoses of depression, anxiety, obsessive compulsive disorder, addiction and other psychological issues that requires simultaneous treatment.

Holistic Care

Imani is one of the only treatment programmes that offers a complete range of holistic care for all stages of recovery. Our hands-on dietary programme includes individualised meal planning and preparation, restaurant and grocery store outings, as well as kitchen skills and nutrition groups. In addition to group work, each client receives individual sessions with our psychiatrist, physician, dietician, case manager and their primary therapist.

Professionals and Families

The Imani team also strives to keep external professionals and families involved every step of the way, and considers this vital to our programme’s success. Families have numerous opportunities to participate in their loved ones’ treatment including family therapy, visitation, and therapeutic family meals.

Hoe ziet een dag in Imani eruit?

Elke dag bij Imani is anders, omdat ons programma zoveel eetstoornisbehandelingen en activiteiten omvat. Het bereiden en nuttigen van maaltijden en één-op-één begeleidingssessies blijven echter altijd hetzelfde. Dit draagt in grote mate bij aan een gevoel van rustige beheersing.

De maaltijden en tussendoortjes worden elke dag op hetzelfde tijdstip gegeten. Van de cliënten wordt verwacht dat ze op tijd wakker en aangekleed zijn om hun eigen ontbijt klaar te maken. Er is toezicht bij het bereiden van het eten, waarna de gemeenschap samen eet onder de zorg en ondersteuning van een begeleider of herstelassistent.

Hoewel elke dag in ons behandelcentrum uniek is, is het rooster zeer gestructureerd. Naast individuele en groepstherapiesessies is er in ons schema ook tijd voor yoga, wandelen en andere lichaamsbeweging, creatieve expressie en diverse holistische behandelingen.

Cliënten moeten zich aan Imani's schema houden om maximaal profijt van hun behandeling te hebben, maar er kan rekening worden gehouden met externe afspraken zolang deze van tevoren worden georganiseerd. Degenen die 's avonds weggaan om wat voor reden dan ook (zoals naar een praatgroep) moeten op een bepaalde tijd terug zijn, en iedereen moet op een bepaalde tijd in bed liggen. Dit zorgt ervoor dat ze de rust krijgen die ze nodig hebben om volledig deel te nemen aan het herstelproces.

Gedurende een periode van 2 tot 3 weken zal ons programma altijd bestaan uit groepstherapie, individuele therapie, interpersoonlijke therapie, dialectische gedragstherapie (DGT), schematherapie en kunstzinnige therapie. Ook krijgen cliënten een introductie in vrijwilligerswerk, biodanza, yoga, oefeningen voor het vrijlaten van spanning en trauma's (TRE), 12-stappengroepen en eetstoornis-ondersteuningsgroepen.

Daarnaast krijgen cliënten uitgebreide terugvalpreventiecounseling en -oefeningen voordat ze Imani verlaten. Belangrijk is dat de behandeling niet beperkt is tot de hier genoemde therapieën. We streven ernaar om volledig holistisch te zijn en afgestemd op de behoeften van onze huidige patiëntengemeenschap. Aspecten van ons programma worden benadrukt of afgezwakt om zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de behoeften van onze cliënten.

'Toen ik bij Imani voor de deur stond, met mijn tas in mijn hand, was ik gebroken en wanhopig op zoek naar hulp. Ik kreeg liefde, medeleven en begrip.'

We herstellen wanneer de pijn van hetzelfde blijven groter is dan de pijn van verandering.

Holistische therapieën

Bij Imani kan ons behandelingsprogramma worden aangepast aan de meerderheid van volwassen cliënten die lijden aan eetstoornissen. We geloven sterk in een holistische benadering, wat betekent dat we naar alle aspecten van iemands welzijn kijken. Deze aspecten omvatten fysieke, mentale, spirituele, emotionele en psychologische gezondheid.

We zijn van mening dat deze gebieden elkaar beïnvloeden en door elkaar beïnvloed worden. Door aan al deze gebieden te werken, hebben we ontdekt dat iemand een betere kans heeft om te herstellen en te genieten van een uitstekende kwaliteit van leven. De holistische behandelingen die bij Imani worden aangeboden, omvatten Schematherapie, Dialectische gedragstherapie, Biodanza, oefeningen voor het vrijlaten van spanning en trauma's, evenals conventionele counseling sessies.

We krijgen ook vaak mensen op bezoek die al vergevorderd zijn in het herstel van hun eetstoornis, om hun ervaringen en hoop te delen met onze huidige cliënten.

Bekijk de therapieën die gebruikt worden in ons holistische behandelingsprogramma voor eetstoornissen.

Leer meer...

"Elke persoon met een eetstoornis verdient het om herstel te vinden. Laat ons de weg verlichten."