Succesverhalen

Over je ziekte zegevieren is een van de moeilijkste dingen die iemand met een eetstoornis kan doen. Maar het is mogelijk, en het zeker waard. Bij Imani geloven we dat onze cliënten met wilskracht en hard werken succesvol kunnen herstellen en hun beste en meest vervullende levens kunnen leiden.

We hebben deze rotsvaste overtuiging omdat we al vele malen de levens van mensen hebben zien transformeren dankzij de gave van herstel. Een paar van onze vorige cliënten delen hier hun succesverhalen, om te laten zien hoe mogelijk en geweldig de genezingsreis voor hen is geweest - net zoals het voor jou zowel mogelijk als geweldig kan zijn.

"Ik heb altijd mijn bedenkingen gehad bij de herstelsector in Kaapstad. Het is moeilijk om erop te vertrouwen dat iemand het beste met je voorheeft, gezien de grote omloopsnelheid van cliënten in de vele behandelingscentra in en rond de stad. Toen ik bij Imani voor de deur stond, met mijn tas in mijn hand, was ik gebroken en wanhopig op zoek naar hulp. Ik werd begroet met liefde, medeleven en begrip. Ik kreeg de verzekering dat het leven beter zou worden als ik bereid was er een beetje moeite voor te doen. Ik vond hier structuur, een gevoel erbij te horen en toegang tot een schat aan informatie en ervaring. Imani werd snel mijn thuis, het eerste dat ik in jaren had, en mijn tijd daar was niets anders dan levensveranderend."

- David C

"Ik kwam ergens terecht waar ED-behandeling centraal stond, omdat ik na een eerste behandeling voor verslaving merkte dat mijn ED niet op dezelfde manier behandeld of gemanaged kon worden.

Ik had zorg en steun nodig van mensen die op de hoogte waren van ED, zodat ik niet terug kon glijden in oud gedrag. Ik wilde in contact komen met andere mensen met ED die wilden herstellen en met wie ik me kon identificeren, mensen die dagelijks met dezelfde dingen worstelden als ik en die de zeer specifieke waanzin van mijn gedachten en gewoonten rond eten begrepen.

Ik had groepen en therapie nodig die speciaal georchestreerd waren om de muren die mijn ED om me heen had opgebouwd neer te halen en om me te helpen mezelf op een andere manier te gaan zien. In andere verslavingscentra waren bepaalde rituelen en ED-gewoonten rond mijn eten onopgemerkt gebleven, maar deze hielden me verslaafd.

Ik koos ervoor om naar een specifiek ED-centrum zoals Imani te gaan, zodat ik de specifieke hulpmiddelen kon krijgen die nodig waren om deze gewoonten te doorbreken en zo los te komen van mijn ED." - Anorexia 25

"Imani gaf me een veilige ruimte om te beginnen met het volledig verwerken van de onderliggende problemen van mijn verslaving en eetstoornis. Imani hielp me structuur aan te brengen en een evenwichtige dagelijkse routine te ontwikkelen, die ik nu in mijn dagelijks leven toepas. Ik begon voor het eerst gezonde relaties aan te gaan en leerde hoe belangrijk het is om op mezelf te vertrouwen en op de grenzen die ik stel. Het counselingteam hielp me met mijn familie-interacties en leerde me waardevolle copingmechanismen om met moeilijke situaties om te gaan. Imani gaf me letterlijk mijn leven terug en ik ben voor altijd dankbaar." - Tamara (Eetstoornis)

"Ik werd naar Imani verwezen door mijn begeleider van een verslavingsbehandelingscentrum waar ik wanhopig terecht was gekomen na mijn vierde terugval in alcohol en drugs. Ik had 4 jaar doorgebracht in de kamers van de AA, NA en OA en had periodes van clean time, maar ik kon nooit blijvende abstinentie vinden. Mijn grootste strijd ging over mijn eetstoornis, die mijn leven volledig beheerste en waarvan ik het gevoel had dat herstel voor mij onmogelijk was.

Bij Imani maakte ik kennis met een liefdevolle en duurzame manier van eten. In het begin vond ik het moeilijk om me daaraan aan te passen, maar met alle hulp van het personeel en de andere patiënten kon ik mijn aanvankelijke angsten en obstakels overwinnen in een veilige en verzorgende omgeving. Het programma hielp me om mezelf onder ogen te zien en de echte problemen die ten grondslag lagen aan mijn eetstoornisgedrag en -houding. Ik vertrouwde volledig op de zeer competente medewerkers die me uitdaagden toen ik vastzat in zelfdestructieve patronen en die me koesterden en opbouwden toen ik dat nodig had.

Ik ben nu al enige tijd van mijn eetstoornis af en kan enorme veranderingen in mijn leven aan, dankzij de solide basis van herstel en de voortdurende steun die ik van de mensen bij Imani heb gekregen." - Anoniem

“Ik herinner me dat ik bij Imani binnenkwam en er zeker van was dat ik er slechts twee weken zou blijven. Uiteindelijk bleef ik vier maanden. In die tijd ging ik van de overtuiging dat ik niet geholpen kon worden naar de zekerheid dat het wel kon, zolang ik ervoor openstond. Ik begon in te zien wat mogelijk was. Elke dag groeit dat besef meer, hoe langer ik verbonden blijf en me inzet. Ik leer meer over mezelf en hoe ik mijn weg in de wereld wil vinden. Eigenlijk begon dat allemaal toen ik aan mijn herstel begon, wat van start ging toen ik bij Imani binnenkwam.

Ik had hulp nodig om te leren omgaan met dingen uit mijn verleden en met het leven in het algemeen. Er werd mij een manier getoond die voor mij werkte en die me hielp. Ik voelde me gesteund terwijl ik leerde en alles 'uitpakte'. Het was vaak pijnlijk en dat is het nog steeds, maar met de steun die ik kreeg - en nog steeds krijg - ben ik in staat geweest om door te gaan. Vaak struikelend, maar toch vooruitgaand. Ik ben zo dankbaar voor deze reis, hoe uitdagend het ook is. Voor mij is het zo de moeite waard geweest. Als ik denk aan hoeveel ik heb kunnen bereiken en groeien, word ik bijna tot tranen toe geroerd.” – Kyla

"Door de jaren heen ben ik herhaaldelijk opgenomen in ziekenhuizen. Ik ging er constant weer in en uit en kon me niet van deze draaideur verlossen. Ik was wanhopig. Mijn familie was wanhopig. Ik had therapie nodig in plaats van alleen maar aanvullende voeding. Na 17 jaar ziekte had ik een behandeling voor de langere termijn nodig. Deze was niet beschikbaar in de Britse publieke gezondheidszorg en privé was simpelweg geen optie. Ik werd afgeschreven als een 'chronisch' geval en ging over op een meer palliatieve vorm van zorg.

Ik gaf de hoop op.

Toen zei iets in mijn hoofd dat ik het nog een laatste kans moest geven. Ik kwam naar Zuid-Afrika en ben nu 15 maanden in intensieve behandeling. In deze instelling vond ik hoop, mededogen en verzorging. Hier werkten mensen die gespecialiseerd waren in eetstoornissen en sommigen die er zelf ervaring mee hadden, en die mij hand in hand, samen, langzaam en ongelooflijk geduldig brachten naar waar ik nu ben.

Mijn reis naar herstel is nog lang niet voorbij, maar ik zie nu een toekomst. Ik heb dromen. En er kwam geen sondevoeding aan te pas. Ik kan mijn dankbaarheid niet genoeg uitdrukken.

Ik heb mijn leven terug." - Kath W

“We weten dat herstel niet makkelijk is. Maar we weten ook dat het het waard is.”