biodanza

Biodanza: Gebruik de dans van het leven bij herstel

De letterlijke vertaling van Biodanza is “dans van het leven”. Aanhangers van het bewegingssysteem zeggen dat het mentale, spirituele en fysieke gezondheid kan bevorderen en dat het je connecties en relaties met anderen kan helpen. Rolando Toro, die de beweging in de jaren ’60 begon, werd in 2001 zelfs genomineerd voor een Nobelprijs voor de Vrede voor zijn inspanningen.

Wat was Toro’s visie voor Biodanza?

Toro was een man van veel talenten; hij schilderde en hield tentoonstellingen, gaf lezingen in medische antropologie en werkte als psychotherapeut. In het psychiatrisch ziekenhuis van Santiago del Chile raakte hij geïnteresseerd in het effect van dans en muziek op zijn patiënten.

Hij begreep dat dans in inheemse samenlevingen werd gebruikt om diepe emoties uit te drukken en om contact te maken met andere mensen en met de mensheid als geheel. Formeel Westers dansen heeft de geest van individuele expressie uit de activiteit verwijderd; Toro wilde een manier vinden om patiënten te helpen hun innerlijke zelf te onthullen door middel van beweging. Op deze manier, zo geloofde hij, konden ze hun weg terug naar heelheid dansen.

Gebaseerd op de resultaten die hij in het ziekenhuis zag, begon Toro na te denken over hoe beweging en muziek de algemene staat van welzijn beïnvloedden. Hij breidde zijn onderzoek uit naar gezonde individuen en ontwikkelde het theoretische model voor Biodanza in 1966.

Sindsdien heeft de Dance of Life zich verspreid naar meer dan 60 landen over de hele wereld. Japan, Slovenië, Réunion, Mauritius, Zambia, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en vele landen in Zuid-Amerika en Europa hebben de praktijk omarmd.

De Vivencia binnengaan

De verschillende oefeningen en muzieksoorten die gebruikt worden in Biodanza helpen deelnemers om in vivencia’s te komen: verhoogde staten van ‘zijn’. Toro geloofde dat in deze vivencia’s de vijf verschillende levenswijzen die in iedereen bestaan – vitaliteit, affectiviteit, seksualiteit, creativiteit en transcendentie – weer in balans worden gebracht. Onderdrukte emoties, trauma’s uit het verleden en moeilijkheden in de omgang met het leven vallen dan op natuurlijke wijze weg.

Genezing op celniveau

De reeks bewegingen van Biodanza gaat over genegenheid, verbinding en liefde. Deze worden herhaaldelijk versterkt, zodat ze een stempel drukken op de deelnemers. Tijdens de lessen rapporteren dansers gevoelens van geluk, vreugde en eenvoudige dankbaarheid voor het feit dat ze leven. Deze positieve emoties roepen diepe reacties op van het immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel, waardoor genezing en hormonale balans in de cellen worden gestimuleerd.

Het Parasympatisch Zenuwstelsel wordt ook geactiveerd, waardoor spierspanning oplost en een diepere ademhaling op gang komt. Het idee is dat Biodanza niet alleen helpt om bestaande schade en zwakte in je systeem te herstellen, het maakt je ook weerbaarder tegen stress en toekomstige problemen.

Fysieke, mentale en spirituele verbindingen

Het idee dat alle gezondheid voortkomt uit goed functionerende cellen is niet nieuw. Van meditatie en andere praktijken wordt ook aangenomen dat ze de cellen met elkaar mee laten bewegen, waardoor een gevoel van emotioneel en lichamelijk welzijn wordt bevorderd.

Voorstanders van Biodanza ervaren een snellere genezing van verwondingen en ziekten, betere vriendschappen en romantische relaties en een transformatie in de manier waarop ze zichzelf zien. Een van de mooiste beschrijvingen van de praktijk is “een heropvoeding in liefde”; naarmate we in staat zijn ons meer met anderen en onszelf te verbinden, worden en blijven we gezonder.

Ga zo ver als je wilt met Biodanza

In sommige opzichten is Biodanza vergelijkbaar met Yoga; het is een systeem van doordachte oefeningen bedoeld om welzijn op elk niveau te ontwikkelen. Toro zelf zei dat het meer is dan een creatieve oefening, een groeisysteem of fysieke therapie; het “richt zich op de totaliteit van het menselijk wezen”.

Bewegingen worden ingewikkelder naarmate dansers hun kracht ontwikkelen. Mensen met de ziekte van Parkinson, autisme, het syndroom van Down, vasculaire problemen, mentale handicaps, trauma’s, verslaving en verschillende soorten eetstoornissen hebben allemaal baat gehad bij het leren van Biodanza.

Maar het belangrijkste om te onthouden is dat een Biodanza les zo esoterisch kan zijn als je zelf wilt. Net als bij Yoga kun je simpelweg genieten van de rust en het gevoel van fysieke heelheid die de beoefening met zich meebrengt, of je kunt het gebruiken als een poort naar diepere spiritualiteit.

Iemand die lijdt aan een eetstoornis, bijvoorbeeld, zou zich weer kunnen verbinden met fysiek goed voelen of zou kunnen werken aan het ontwikkelen van sterkere diepe verbindingen. Neem wat je wilt gebruiken en laat de rest achter, en je zult de voordelen zien.

Is Biodanza een goede manier om een eetstoornis te overwinnen?

Biodanza kan een goed onderdeel zijn bij het overwinnen van een eetstoornis. Volgens Stueck, M., & Tofts, P. (2016) kan Biodanza aanzienlijk stress verminderen en welzijn verhogen, wat vooral relevant is gezien de rol van stress bij eetstoornissen.

De studie wijst op verbeteringen in ongeduld, herstelvermogen en fysiologische sympathische activiteit, wat suggereert dat Biodanza positieve effecten kan hebben op aspecten die bij eetstoornissen van belang zijn, zoals angstmanagement en zelfbeeld.

Hoewel direct bewijs van de effectiviteit van Biodanza specifiek voor de behandeling van eetstoornissen beperkt is, ondersteunen anekdotische getuigenissen en kleinschalige onderzoeken de potentie ervan als waardevolle aanvulling op een holistische behandelaanpak en wordt vooral gebruikt in eetstoornisklinieken in het buitenland.

Wordt Biodanza gebruikt in eetstoornisklinieken in het buitenland?

Ja, Biodanza wordt in sommige buitenlandse klinieken voor eetstoornissen ingezet als onderdeel van een bredere therapeutische aanpak. In klinieken waar Biodanza wordt gebruikt, maakt het typisch deel uit van een multidisciplinair programma dat ook conventionele behandelingen omvat zoals voedingsadvies, maaltijdplanning, cognitieve gedragstherapie, andere psychotherapieën, medische monitoring en indien nodig, voedingssupplementatie.

Teams die Biodanza inzetten, zijn vaak geïnteresseerd in complementaire benaderingen die het algemene welzijn van de patiënt bevorderen.

Is Biodanza een op zichzelf staande behandeling voor eetstoornissen?

Nee, Biodanza is niet een op zichzelf staande behandeling voor eetstoornissen. Het bevordert welzijn en stressreductie, maar mist specifieke elementen voor de behandeling van eetstoornissen. Eetstoornissen vereisen een multidisciplinaire aanpak, waarbij voeding, medische behandelingen en psychotherapie kernonderdelen zijn.