Reflecties van een cliënt – Elisa

Onlangs nam een oud-cliënte contact met ons op om te zeggen dat ze zin had om ons te schrijven en dat ze ons wilde bedanken voor de behandeling die ze bij Imani heeft gekregen en om ons te laten weten dat het goed met haar gaat. Ze zegt: “Ik ben een ‘functionerend’ lid van de maatschappij (werk in een ziekenhuis in mijn laatste jaar van de anesthesie residentiële opleiding) en ben momenteel 22 weken zwanger, de grootste zegen! Zonder Imani en jullie steun zou ik niet het ‘leven boven mijn stoutste dromen’ hebben!”

We vroegen of ze een paar van haar overpeinzingen en gedachten kon delen. Hieronder lees je de woorden van Elisa, in herstel van een eetstoornis.

“Ik boekte mezelf in 2016 bij Imani met een enorme koffer die uit Duitsland kwam en heel weinig hoop om ooit beter te worden na een 14 jaar durende strijd met ernstige anorexia en bewegingsverslaving. Na meerdere ziekenhuisopnames in verschillende behandelcentra voor eetstoornissen in Duitsland, waren mijn lichaam, ziel en leven gebroken. De mogelijkheid om ooit te genezen van mijn eetstoornis was bij mij, mijn familie en vrienden volledig verdwenen.

Bij Imani werd ik begroet met een warm welkom en kon ik vanaf het begin mensen in mijn behandelteam ervaren die net zo hopeloos en ziek waren geweest als ik en nu een gelukkig en vrij leven leiden in een gezond lichaam. Dit gaf me hoop en verschilde van de eerdere benaderingen waarbij ik me nooit helemaal begrepen voelde door professionals zonder persoonlijke achtergrond van een eetstoornis. Voor het eerst in een behandelcentrum werd mijn anorexia-gedrag ferm en met compassie gestopt door mijn behandelteam en kon de eetstoornis, in tegenstelling tot eerdere behandelingen, niet “onder de radar” actief blijven, wat ik achteraf gezien als cruciaal voor genezing beschouw.

De zeer professionele aanpak van getraind medisch, psychologisch en begeleidend personeel dat 24 uur per dag voor me zorgde, samen met de steun van de 12-stappenaanpak en de gezinsachtige behandelingssfeer met andere opgenomen patiënten, hielpen me om mijn leven terug te krijgen. Voor het eerst kreeg ik, samen met het nodige lichaamsgewicht, een leven terug dat niet werd geregeerd door voedselbeperkingen, inspanningsdwang, zelfkastijding en een controlerende anorexia-mentaliteit. Sinds mijn ontslag uit het behandelcentrum heb ik mijn studie geneeskunde afgerond en werk ik nu als anesthesist in Duitsland.

Ik ben een gelukkig en functionerend lid van de maatschappij. Ik heb vrijheid op het gebied van voeding en beweging en mijn lichaam is zo genezen dat ik nu 22 weken zwanger ben, de grootste zegen van mijn leven. Ik kan Imani niet genoeg bedanken en aanbevelen voor hun hulp om mijn leven terug te krijgen na de hel van chronische, ernstige anorexia”.