Een holistische benadering van eetstoornisbehandeling en herstel

Voor veel mensen die herstellen van een eetstoornis is het heel belangrijk om contact te hebben met lotgenoten. Ze zien dat hun lotgenoten met dezelfde problemen worstelen en de overeenkomsten laten hen zien dat ze niet alleen zijn. Hoe belangrijk deze overeenkomsten ook zijn, het is ook waar dat ieders weg naar herstel uniek is.

Per slot van rekening zijn geen twee mensen hetzelfde – dus waarom zou hun herstel dat wel zijn? En als dat zo is, dan zouden toch ook geen twee behandelplannen identiek moeten zijn? Een holistische benadering maakt deze verschillen mogelijk omdat het zich richt op de genezende aspecten van een persoon en alle gebieden van het leven. Waar je problemen ook liggen, met een holistische behandeling worden ze aangepakt.

De definitie van holistische behandeling en herstel

Een holistische benadering van de behandeling van eetstoornissen is een benadering die rekening houdt met iemands psychologische, fysieke, mentale, spirituele en emotionele toestand via een rehabilitatieprogramma. Een holistisch behandelteam bestaat uit verschillende professionals, waaronder counselors, psychiaters, voedingsdeskundigen en diëtisten.

Er worden ook verschillende soorten behandelingen aangeboden, waaronder traumaverwerking, schematherapie, groepstherapie en individuele begeleiding. Kijk voor een volledige lijst van de holistische behandelingen die bij Imani worden aangeboden op onze Holistische therapieën pagina. We weten dat patiënten met ernstige lichamelijke aandoeningen het beter doen met gepersonaliseerde combinaties en verhoudingen van medicijnen. Op dezelfde manier reageren mensen met eetstoornissen op verschillende hoeveelheden van elke type therapie.

Tot slot kijkt deze benadering ook naar de positieve en negatieve gebeurtenissen en invloeden in iemands leven. Je revalidatieteam houdt rekening met je hele geschiedenis. Van je gezin van herkomst tot waar je ging studeren, alle ervaringen vormen wie je bent. Dat betekent dat ze allemaal relevant zijn om jou te begrijpen – zowel je algehele psyche als de specifieke kenmerken van je eetstoornis.

Kortom, holistisch herstel en holistische behandeling kijken naar de hele persoon, niet alleen naar de stoornis. En het einddoel is meer dan alleen de verwijdering van de anorexia-, boulimie-, overeet- of andere eetstoornissymptomen. Uiteindelijk is het doel het herstel van de zin in en de kwaliteit van leven voor mensen die aan deze ziekte lijden.

Zorgniveaus in holistische behandeling

Het andere belangrijke concept met betrekking tot holistische zorg is dat het nooit echt stopt. Naarmate mensen vorderen in hun reis van eetstoornisherstel, hebben ze verschillende niveaus van aandacht nodig. Als je voor het eerst begint met beter worden, moet je misschien naar een behandelcentrum voor intensieve hulp.

Daarna, als je verder geneest, kun je weer aan het werk gaan en regelmatige ambulante steungroepen bijwonen. Tegelijkertijd kun je je therapeut en psychiater blijven bezoeken. Misschien wil je ook af en toe bij je diëtist langsgaan of verschillende aanvullende revalidatietechnieken uitproberen. Yoga, kunstzinnige therapie en meditatielessen zijn slechts enkele van de aanvullende behandelingen die je kunt proberen.

Als je een moeilijke tijd doormaakt, kun je ervoor kiezen om je dagelijkse zorgniveau te verhogen. Misschien ga je een tijdje terug naar een maaltijdschema of ga je regelmatiger naar je psycholoog. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om weer een tijdje in behandeling te gaan, om je te helpen een terugval te voorkomen.

Het punt met holistisch genezen is dat het heel flexibel is. Je kunt je herstelplan op elk moment aanpassen en naar eigen wens verhogen of verlagen. Als je in een behandelcentrum bent, zal het team een holistisch therapieplan op maat voor je maken. En wanneer je het centrum verlaat en je je eigen herstel beheert, ben je in staat om hetzelfde te doen.