Wat je kunt verwachten als je een behandeling voor een eetstoornis gaat volgen

Als jij of een dierbare overweegt om in behandeling te gaan voor een eetstoornis, dan is er al een belangrijke stap gezet. Alleen al de erkenning dat er misschien een probleem is, is namelijk een grote stap. Nu moet je je opties gaan onderzoeken – en dat kan heel overweldigend aanvoelen.

Weten wat je kunt verwachten als je een behandelcentrum binnengaat, kan veel zorgen wegnemen. Met dat in gedachten, lees hieronder wat mensen die met succes klinische programma’s hebben afgerond zeggen dat ze hadden gewild dat ze het hadden geweten toen ze naar binnen gingen.

Je krijgt eerst een consultatie

Inzicht in de aard van je boulimie, anorexia, eetbuien of andere eetbuien, samen met andere medische of mentale problemen, is essentieel om ervoor te zorgen dat je het type en niveau van behandeling krijgt dat bij je past. Daarom heb je meestal een afspraak met een klinisch medicus voordat je de kliniek binnengaat. Zij zullen je helpen beslissen of een centrum geschikt voor je is en een specifiek revalidatieplan voor je opstellen. Ze kunnen je ook vertellen welke toiletartikelen, kleding en andere dingen je mee mag of moet nemen.

Je zult een intakeprocedure doorlopen wanneer je aankomt

Om het team verder te helpen met je zorg, moet je een gedetailleerd intakeformulier invullen wanneer je aankomt om in te checken. Hierop staan je recente gedragingen, gedachten en gevoelens en misschien moet je ook de specifieke reden opschrijven waarom je behandeling zoekt. Daarnaast vragen sommige centra je om je levensverhaal op te schrijven (een geschiedenis van je leven vanuit jouw perspectief) om je te helpen inzicht te krijgen in jezelf en je eetstoornis.

Je kunt nu gewogen worden en bloedonderzoek laten doen, maar dat kan ook later gebeuren. Je moet ook al je medicijnen, je telefoon, geld en andere elektrische apparaten inleveren. Het is belangrijk dat je alle benodigde spullen inlevert en je zult vrijwel zeker gefouilleerd worden. Na een tijdje in behandeling ben je in staat om geld te vragen als je uitgaat en mag je je apparaten gebruiken in je vrije tijd.

Maaltijden zijn een groot onderdeel van het proces

De eerste stap in het genezen van een eetstoornis is het herstellen van een gezonde relatie met voedsel. Of je nu eetbuien hebt, purgeert of jezelf uithongert om je gevoelens te vermijden, je kunt er pas mee beginnen als je dat gedrag hebt gestopt.

Dit is een van de meest fundamentele, maar ook een van de moeilijkste aspecten van het prille herstel. Om je te helpen op een gezonde manier naar voedsel te kijken, ga je niet alleen naar een diëtist, maar zul je waarschijnlijk ook maaltijden eten met mensen uit je omgeving en begeleiders die je kunnen helpen. Vaak is er een rooster, zodat iedereen om de beurt het eten klaarmaakt en zich er goed bij voelt.

Je zult waarschijnlijk een kamer delen

Sommige behandelcentra voor eetstoornissen zijn enkel voor mannen of vrouwen, maar meestal zijn ze gemengd. De slaapkamers voor mannen en vrouwen zijn wel gescheiden, maar je zult waarschijnlijk minstens één kamergenoot hebben. Dit is voor veel mensen nogal ver buiten hun comfortzone, maar de meesten melden dat het delen van de ruimte uiteindelijk erg veel hielp. Je kunt steun bieden en krijgen, en in contact komen met andere mensen met een eetstoornis.

Je dagen zullen zeer gestructureerd zijn

Naast sessies met diëtisten, counselors, psychiaters en andere medische professionals, neem je deel aan groepstherapie en andere activiteiten zoals lunchuitstapjes of yoga. Er zijn meestal verschillende soorten therapie beschikbaar, waaronder Cognitieve Gedragstherapie en Oefeningen voor het vrijlaten van Trauma en Stress. Kijk voor een volledig overzicht van wat er allemaal mogelijk is bij Imani op onze blog over verschillende soorten therapie.

Over het algemeen is bezoek doordeweeks en in het weekend op bepaalde tijden toegestaan. Contact maken met je dierbaren in deze tijd kan ongelooflijk nuttig zijn en familietherapiesessies worden waarschijnlijk ook opgenomen in je behandelplan. Er wordt ook op gezette tijden gegeten en er kan je gevraagd worden om bij te houden hoe je je voelt na het eten of om een dagboek bij te houden in het algemeen.

Je krijgt eruit wat je erin stopt

Onthoud dat alles wat je wordt aangeboden bedoeld is voor je herstel, dus probeer er open voor te staan en de aangeboden hulp te accepteren. Het is te verwachten dat je je defensief voelt als je oude copingmechanismen op de proef worden gesteld, maar als je kunt delen wat er aan de hand is, kan je ondersteuningsteam je helpen om er doorheen te komen. In behandeling gaan is nooit gemakkelijk, maar het kan je leven veranderen.