Vrijwilligerswerk als onderdeel van eetstoornisherstel

Iedereen heeft baat bij vrijwilligerswerk. Veel onderzoeken tonen aan dat de connecties met anderen en de tijd die je besteedt aan meer dan je eigen leven en behoeften, de psychologische en fysiologische gezondheid bevorderen. Voor mensen die herstellen van een eetstoornis, of van een ander proces zoals een verslaving, zijn deze positieve effecten echt diepgaand.

De geest genezen

Wanneer de meeste mensen beginnen te werken aan hun herstel van anorexia, boulimia, dwangmatig overeten of welke specifieke eetstoornis dan ook waarmee ze worstelen, is hun geest in een zeer gebroken toestand. Als anderen helpen stress vermindert en de menselijkheid van iedereen bevestigt, stel je dan eens voor hoe verzachtend het kan zijn voor iemand die op het punt staat om op te geven.

Als het gevoel waardevol en productief te zijn over het algemeen al een goede invloed heeft op iemands gevoel van eigenwaarde, bedenk dan eens wat voor verandering dit zou kunnen teweegbrengen in hoe iemand met een eetstoornis zich voelt. Voor iemand wiens leven gereduceerd is tot een obsessie voor het lichaam en het controleren van je gewicht, is het ongelooflijk om eraan herinnerd te worden hoeveel groter de wereld is en dat je een positief verschil kunt maken.

Vaardigheden en zelfvertrouwen activeren

Vrijwilligerswerk helpt ook om interesses te ontwikkelen of aan te wakkeren. Bij anorexia, boulimia, overeten, dwangmatig sporten of andere eetstoornissen helpt dit ook om hun horizon te verbreden en hen het gevoel te geven dat het leven de moeite waard is. Tijd doorbrengen in een hondenasiel of een plaatselijke school kan bijvoorbeeld gemakkelijk een passie voor het werken met dieren of kinderen aanwakkeren.

Andere vaardigheden, zoals interpersoonlijke relaties en leiderschap, komen ook naar voren en groeien in vrijwilligerswerk. Als iemand de banden met belangrijke mensen in zijn leven heeft verbroken of beschadigd, zoals vaak gebeurt tijdens een actieve eetstoornis, zijn deze vaardigheden extra onderontwikkeld. Vaak is ook het zelfvertrouwen aangetast door de vicieuze aard van eetstoornissen.

Taken voltooien in een relatief stressvrije omgeving – mensen voelen zich minder onder druk gezet als er geen geld mee gemoeid is – is een goede manier om jezelf te bewijzen dat je capabel bent. Hoe meer vrijwilligers aanpakken, binnen redelijke grenzen, hoe meer dit zelfvertrouwen en gevoel van doelgerichtheid zal bloeien. Als iemand zich schaamt voor zijn ongezonde eetgedrag, kan dit de eerste keer in maanden of zelfs jaren zijn dat iemand trots is op wat hij of zij doet.

Vruchtbare grond voor bloeiend herstel

Vrijwilligerswerk is meer dan alleen een balsem voor de wonden op de ziel van een eetstoornispatiënt of verslaafde. Naarmate mensen zich beter gaan voelen over hun huidige gedrag en het grotere plaatje van de maatschappij gaan zien, zijn ze beter in staat om belangrijke veranderingen in hun leven aan te brengen. Nu ze wat zelfrespect hebben gekregen, vinden ze het moeilijker om zich te beperken, eetbuien te hebben of te purgen met dezelfde minachting voor hun lichaam of psyche. Door anderen te helpen, komen ze in aanraking met meer verhalen en zien ze dat iedereen hulp en waardigheid verdient – ook henzelf. Oude littekens helen en maken tegelijkertijd de weg vrij voor nieuwe groei.

Kortom, vrijwilligerswerk is nuttig voor mensen die herstellen van een eetstoornis omdat:

  • Connecties met anderen en de gemeenschap in het algemeen worden bevorderd.
  • Mensen beginnen aan anderen te denken en begrijpen dat iedereen moeilijkheden heeft.
  • De obsessieve focus op lichaamsgewicht en imago wordt minder.
  • Lichamelijke stress wordt verlicht.
  • Nieuwe of oude interesses en vaardigheden worden gewekt en ontwikkeld.
  • Creatief denken en problemen oplossen worden gestimuleerd.
  • Mensen voelen zich productieve leden van de samenleving en beginnen hun zelfrespect terug te winnen.
  • Individuen kunnen sociale interacties oefenen en betere interpersoonlijke relaties ontwikkelen.
  • Omdat mensen verantwoording moeten afleggen, uit bed moeten komen en moeten komen opdagen, kan vrijwilligerswerk helpen om algemene depressie en angst te verlichten.

Sommige onderzoekers maken ook melding van directe verbanden tussen het vrijwilligerswerk van een persoon en zijn of haar vermogen om het herstel vol te houden. Om de voordelen te maximaliseren, probeer vrijwilligerswerk te doen dat je na aan het hart ligt; help een strand schoonmaken als je in de natuur wilt zijn, of breng tijd door in een bejaardentehuis om je meer verbonden te voelen met je grootouders. We zijn geprogrammeerd om anderen te helpen en zo helpen we uiteindelijk onszelf.