Imani is verheugd de toevoeging van TRE in het programma aan te kondigen

Het gebruik van TRE in de behandeling van eetstoornissen

Descartes zei “Ik denk, dus ik ben” – en dat beschrijft veel van wat het betekent om een mens te zijn. Als we emoties toevoegen aan het gezegde – “Ik denk en voel, dus ik ben” – dan hebben we een goede samenvatting van hoe onze gedachten, gevoelens en fysieke lichamen op elkaar inwerken en elkaar beïnvloeden.

Vervolgens is somatisatie, het idee dat trauma en stress zich kunnen manifesteren als fysieke kwalen, gemakkelijk te begrijpen. We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens meegemaakt dat we ziek werden na een periode van angst. Het concept van het opslaan van deze negatieve emoties als spanning in onze spieren ligt nog meer voor de hand.

Een directe behandeling zoals massage kan gebruikt worden om dat soort pijn te verlichten, maar wat als verschillende bewegingen gebruikt kunnen worden om de angst of het opgeslagen trauma los te laten? Degenen die TRE beoefenen zeggen dat dit kan.

Wat is TRE?

Het acroniem staat voor Tension en Trauma Release Exercises – oftewel Oefeningen voor het vrijlaten van Stress en Trauma – wat een perfecte beschrijving is van wat TRE is. Deze specifieke set bewegingen is ontwikkeld door Dr. David Bercelli, die gespecialiseerd is in het oplossen van conflicten en jaren heeft doorgebracht in gebieden met extreem veel geweld.

Toen hij in een schuilkelder werkte, merkte Dr. Bercelli dat de meeste mensen dezelfde houding aannamen als ze een luchtaanval hoorden – ze krulden zich op in een foetushouding en bedekten hun hoofd met hun handen. Hij zag ook dat kinderen na de bombardementen trilden of beefden, maar volwassenen niet. Het gedrag leek aangeboren te zijn, maar werd op de een of andere manier minder naarmate mensen ouder werden.

Van hieruit ontwikkelde hij TRE om de trilreactie bij mensen op te wekken en te reguleren. In wezen activeren de oefeningen de natuurlijke trilreflex en de trillingen laten spanning los en kalmeren het zenuwstelsel.

Telkens wanneer spanning wordt losgelaten in het lichaam, wordt een vermindering van pijnniveaus geregistreerd door de hersenen en komen hormonen vrij die geassocieerd worden met comfort en ontspanning. En dit fenomeen is niet uniek voor mensen; voorbeelden zijn te vinden in het hele dierenrijk. Katten spinnen bijzonder effectief – er is een oud gezegde van dierenartsen dat “als je een kat en een stel gebroken botten in dezelfde kamer zet, de botten zullen genezen”.

Loslaten van oefeningen en eetstoornissen

Het kan heel nuttig zijn om TRE op te nemen in een plan om met een eetstoornis om te gaan. Het uitvoeren van verstoord gedrag creëert zijn eigen stress, naast de negatieve situatie (of het nu gaat om trauma’s uit het verleden of huidige angsten) die het gedrag in de eerste plaats uitlokt. Dit geldt ook voor elke andere vorm van een verstoord copingmechanisme, van middelenmisbruik tot irrationele woede.

Het uitvoeren van de loslaatoefeningen herstelt de homeostase, zodat je de gevoelens letterlijk kunt loslaten. Wat mensen echt verbaast nadat ze TRE hebben geprobeerd, is dat ze het trauma of de stressvolle gebeurtenissen niet hoeven te herbeleven om dit loslaten te laten plaatsvinden. Als je tegelijkertijd werkt aan het aanleren van nieuwe denk- en reactiepatronen, zoals in therapie of behandeling, zal de TRE nog effectiever zijn.

Het aanleren van de reeks bewegingen is vooral gunstig voor iemand met een eetstoornis. Lichamelijke activiteit helpt mensen met een eetstoornis vaak om zich beter te voelen over hun lichaam, en door het te gebruiken om gedachten en gevoelens te helen neemt dat gevoel van welzijn toe. Mensen die TRE hebben geprobeerd, zeggen dat ze hebben geleerd dat ze met hun lichaam kunnen werken in plaats van ertegen.

Oefeningen voor het vrijlaten van Trauma en Stress zijn ook heel krachtig; als je eenmaal weet hoe je ze moet doen, kun je de bewegingen zelfstandig uitvoeren, wanneer je ze maar nodig hebt. Zie ze als een krachtig hulpmiddel in je mentale gezondheidsarsenaal – samen met het zoeken van steun bij anderen, het bijhouden van een dagboek, therapie, diep ademhalen en de andere strategieën die je gebruikt.

Lees hier meer over ons programma