De beloningen die herstel van een eetstoornis de moeite waard maken

Herstel van een eetstoornis is meestal ingewikkeld en pijnlijk. Of iemand nu te maken heeft met anorexia, boulimia, eetbuienstoornis, orthorexia of een combinatie van niet anders omschreven eetstoornissen, de genezingsreis zal zeker een uitdaging zijn. Zelfs als je dit vanaf het begin weet, kan het nog steeds overweldigend zijn. Hier zijn enkele van de beloningen die herstel van een eetstoornis de moeite waard maken.

Ieders reis is anders, maar je kunt zeker ups en downs verwachten. Je zult bemoedigende stappen vooruit zetten en dan weer ontmoedigende stappen terug. Als je aan het begin van je herstel staat, vraag je je misschien af of deze niet-lineaire vooruitgang al het werk dat je moet doen wel waard is. Het korte antwoord is: ja, dat is het.

Niemand heeft ooit gezegd dat herstellen van een eetstoornis gemakkelijk was – maar de echt belangrijke dingen in het leven zijn dat nooit. Met tijd en geduld zul je fysieke, mentale en spirituele voordelen oogsten naarmate je verder komt in je behandeling en genezing. Lees hieronder meer over enkele van de grootste geschenken van eetstoornisherstel die leden van onze gemeenschap hebben ervaren.

Fysieke beloningen

Als je actief eetstoornisgedrag laat vallen en meer rekening houdt met je lichaam, zul je verbeteringen in je lichamelijke gezondheid gaan zien. Je hormonen, neurochemicaliën, elektrolyten, voedingsstoffen en slaappatronen kunnen allemaal weer in balans komen.

Met dit hernieuwde evenwicht kun je merken dat je meer mentale helderheid en energie hebt. Focussen op werk, school en andere activiteiten wordt vaak gemakkelijker. Je herstelt veel makkelijker van ziekte, verwondingen en zelfs emotionele problemen. Kortom, de lichamelijke beloningen van herstel leggen een belangrijke basis voor geestelijke en spirituele voordelen.

Geestelijke beloningen

Naast een verbeterde mentale helderheid, zul je meer middelen tot je beschikking hebben om met emotionele problemen om te gaan. Je besteedt niet al je tijd aan het bedenken hoe je eetbuien kunt krijgen, purgeert, beperkt of op een andere manier met je eetstoornis omgaat. Dit maakt veel ruimte in je hoofd vrij voor groei en genezing.

Trauma’s en pijn uit het verleden kunnen worden aangepakt en je kunt werken aan het ontwikkelen of herstellen van relaties. Misschien kom je erachter dat je iemand die je gekwetst heeft kunt vergeven, of om vergeving kunt vragen aan iemand die je gekwetst hebt. Nieuwe interesses, hobby’s en sociale interacties kunnen zich aan je voordoen. Ze zullen allemaal plezier aan je leven toevoegen.

Spirituele beloningen

Met een helderder hoofd kun je ook merken dat je je meer verbonden voelt met een hogere macht. Dit kan het universum zijn, een bepaalde religie of gewoon een positieve kracht in de wereld. Het punt is dat je de schoonheid in het leven meer kunt waarderen. Veel mensen zeggen ook dat ze een veel groter gevoel van levensdoel hebben als ze herstellen. Je zult zien hoeveel meer er is in de wereld, buiten een actieve eetstoornis.

Wees vooral lief voor jezelf

Als je hebt geworsteld met welke eetstoornis dan ook, voor welke periode dan ook, dan ben je waarschijnlijk extreem hard voor jezelf geweest. Zelfcompassie is een van de grootste lessen die je kunt leren tijdens je herstel van een eetstoornis – en een van de grootste beloningen die je kunt ontvangen.

Als je een fout maakt, doe het dan rustig aan en probeer jezelf te vergeven. Neem dan de verantwoordelijkheid en ga door, waarbij je jezelf zo voorzichtig mogelijk behandelt. De fysieke, mentale en spirituele aspecten van eetstoornisherstel zijn allemaal met elkaar verbonden. Dat geldt zowel voor de uitdagingen als voor de geschenken. Dus als je op een dag worstelt met een oud emotioneel litteken, voel je je misschien niet zo spiritueel verbonden als je denkt dat je zou moeten.

Waar het op neerkomt? Je moet geduld hebben met jezelf. Accepteer dat je pieken en dalen zult meemaken terwijl je probeert te stoppen met je eetstoornis. Dat doet iedereen en jij bent ook maar een mens. Het punt is dat u voor uzelf opkomt en uw best doet. En uiteindelijk zal je inzet altijd beloond worden met de beloningen van herstel.