Zeven hacks voor herstel van een eetstoornis

Het is niet gemakkelijk om een actieve eetstoornis achter je te laten. Praat met de meeste mensen die enigszins hersteld zijn van een eetstoornis en ze zullen je vertellen dat het een levenslange reis is. Er zijn een heleboel nieuwe gedragingen waar je aan moet wennen, zoals contact zoeken met anderen, eerlijk zijn tegen jezelf en regelmatig en voldoende grote maaltijden eten.

Als je je door dit alles behoorlijk overweldigd voelt, ben je zeker niet de enige. Maar na verloop van tijd zul je zien dat deze nieuwe levensstijl niet alleen mogelijk is, maar ook voldoening geeft. Dat gezegd hebbende, hoeveel ervaring je ook hebt, er zullen altijd momenten zijn waarop het moeilijker is om in eetstoornisherstel te blijven dan op andere momenten. Op dat moment kunnen de “Zeven hacks voor herstel van eetstoornis” die hieronder worden beschreven echt nuttig zijn.

1. Doe gewoon “het volgende juiste ding”

Erin Gilmore, een clinicus die gespecialiseerd is in de behandeling van eetstoornissen, zegt dat nadenken over herstel op de lange termijn ontmoedigend kan aanvoelen – beslissen waar je over een jaar of zelfs een maand wilt zijn, kan te veel zijn. Maar je kunt waarschijnlijk vrij gemakkelijk zeggen waar je over 5 minuten wilt zijn.

Benader de dingen seconde voor seconde zoals het nodig is en blijf doen wat volgens jou het volgende juiste is. Soms is dat aankleden en het huis verlaten; soms is het zo klein als je tanden poetsen. Ontmoet jezelf waar je ook bent.

2. Stel jezelf voor als kind

Dit kan een beetje esoterisch lijken, maar het werkt eigenlijk heel goed. De meeste lijders zijn erg hard of zelfs grof tegen zichzelf, maar de kans is groot dat je geen enkel kind – ook niet degene die je ooit was – op deze manier zou behandelen. Je jongere ik herinneren kan je helpen om zachtaardig te zijn voor wie je nu bent. Zoals eetstoornis-overlevende Blythe Baird zegt, verdient het “kostbare kleine meisje” in haar het om te leven en gelukkig te zijn.

3. Regelmatig socialiseren

In haar jarenlange praktijk heeft Gilmore ook ontdekt dat anorexia, boulimia, eetbuien en andere mensen met een eetstoornis hun verstoorde gedrag hebben gebruikt om zichzelf te isoleren. Meestal is dit isolement groter naarmate ze zich langer hebben geobsedeerd.

Contact maken met anderen, hoe moeilijk dit ook voelt, is essentieel voor herstel. Je kunt het zelfs bij kleine afspraken van een half uur houden, maar ontmoet vooral regelmatig mensen. Laat die angsten niet uitkristalliseren en ervoor zorgen dat je iets mist.

4. Jezelf in angstopwekkende situaties plaatsen

Interactie met mensen is niet de enige situatie die angst kan oproepen. Zoals gespecialiseerde counselors Susan Cowden en Barbie Cervoni uitleggen, moet je de scenario’s die je hebt vermeden onder ogen zien zodat je eraan kunt wennen. Introduceer het voedsel en de activiteiten waar je nerveus van wordt en doe je best om ongemakkelijke gevoelens te accepteren in plaats van ze te onderdrukken.

5. Wees zo eerlijk mogelijk over je eetstoornis

Een van de redenen voor het isolement van een actieve eetstoornis is de mate van geheimhouding die het vereist. Als je voortdurend je gedrag verbergt en liegt over wat je doet, kun je met niemand echt een band opbouwen.

Cowden en Cervoni merken ook op dat als de mensen om je heen niet weten wat er aan de hand is, je minder geneigd bent om steun te bieden en zij zich minder snel zullen realiseren dat je die misschien nodig hebt. Deel je aandoening zo duidelijk mogelijk met mensen die je vertrouwt.

6. Werk aan het identificeren van je gevoelens

Emoties zijn een stuk makkelijker om mee om te gaan als je weet wat ze eigenlijk zijn. Als je je overstuur of ongemakkelijk voelt, doe dan je best om te begrijpen waarom. Zodra je je reactie begrijpt, ben je in staat om te beslissen wat je eraan wilt doen. Na verloop van tijd zul je je emoties gemakkelijker kunnen identificeren. Als je deze gevoelens onderdrukt, worden ze sterker en mysterieuzer, waardoor het veel moeilijker wordt om ermee om te gaan.

7. Druk jezelf creatief uit

Of je er nu voor kiest om te schrijven, te tekenen, te dansen of zelfs een liedje te vinden dat je aanspreekt, het is belangrijk om manieren te vinden om je emoties te uiten als je ze eenmaal hebt geïdentificeerd. Zoals een eetstoornis-overlevende al zei (die ervoor koos om alleen geïdentificeerd te worden als Michael), is de kans veel kleiner dat gevoelens toxisch worden als je er een creatieve uitlaatklep voor vindt.

Elk moment telt

Overhaaste verklaringen van “nooit meer iets doen” zijn niet nuttig voor iemand die probeert te herstellen van een eetstoornis, of van welke andere vorm van zelfdestructief of verslavend gedrag dan ook. Probeer je in plaats daarvan te richten op gezond zijn op elk moment.

Als je weet dat je je op een manier gedraagt die verband houdt met een eetstoornis, of toegeeft aan negatieve of opdringerige gedachten, neem dan even de tijd om het patroon te resetten. Die momenten worden uren, die uren worden dagen, en dan worden die dagen weken, maanden en zelfs jaren. Elke ademhaling kan een stap op weg naar herstel zijn.