Top 10 tools om de feestdagen te overleven

Heb je extra klimmateriaal nodig om de feestdagen door te komen?

De feestdagen kunnen opdoemen als een onoverzienbare berg waarvoor je je niet goed uitgerust voelt. De druk neemt al toe lang voordat de eigenlijke festiviteiten beginnen. Juist datgene wat we nodig hebben en waar we in therapie aan hebben gewerkt – balans – is vaak het moeilijkst te vinden. Het ritme van routines in de vakantie kan anders en onbekend aanvoelen in vergelijking met de rest van het jaar. Plannen veranderen op korte termijn – ten goede of ten kwade! Families komen samen. Het kan onzeker lijken of ze met elkaar zullen opschieten of niet. Je vaste steunpilaren voor herstel kunnen minder beschikbaar worden.

De problemen met de feestdagen zijn écht

Het lijkt misschien alsof iedereen feestelijke pret heeft. Er is veel druk om te doen alsof je ook zalig gelukkig bent. Waarom is het zo belastend? Iedereen met anorexia, boulimia of een andere eetstoornis kan je vertellen dat het niet alleen gaat om de hoeveelheid voedsel die je eet of de achtbaan van eetbuien en purgeren. Dat is slechts een deel van de vergelijking. Ervaringen uit het verleden hebben bijgedragen aan verkeerde denkpatronen, ongezonde copingmechanismen en destructief gedrag. Het bovenstaande beïnvloedt je relaties met mensen EN met eten.

Herschrijven van het filmscript

Zoals je in de kliniek hebt gezien, moet je een nieuwe manier van denken leren als je wilt leren omgaan met je eetstoornis. Je moet je eigen gedrag uitdagen en nieuwe relaties opbouwen met jezelf, anderen en voedsel. Het is moeilijk! Het vergt voortdurende oefening!

De tijd en ruimte hebben om regelmatig na te denken over je ervaringen is een essentieel onderdeel van succes. Er moet herstelwerk in 12 stappen worden gedaan. Je moet begeleiding bijwonen. Je kunt dit niet doen zonder de steun van anderen die je hersteltraject begrijpen.


Valse berichten die gedachtevervormingen ondersteunen

Veel mensen die het niet weten of begrijpen, juichen je misschien toe omdat je bent afgevallen of bekritiseren je als je aankomt. Dit is zeker goede feedback!?

Nee.

Ze realiseren zich misschien niet dat hun meningen en ‘grappen’ jouw interne dialoog kunnen besmetten.


Concentreer je op JOU – het is niet egoïstisch of egocentrisch

Bij herstelwerk gebruiken we vaak het Sereniteitsgebed:

God, schenk mij de rust
Accepteer de dingen die ik niet kan veranderen,
De moed om de dingen te veranderen die ik kan,
En wijsheid om het verschil te weten.

De relevantie van dit gebed kan niet duidelijker zijn dan wanneer we nadenken over de feestdagen. Je kunt anderen niet veranderen. Wel kun je aan jezelf blijven werken.
Hieronder vind je enkele hulpmiddelen die je kunnen helpen gezond te blijven:


1) Identificeer wat belangrijk en écht voor je is

Het is gemakkelijk om je te laten beïnvloeden door de mening van anderen als je echt hun goedkeuring wilt. Dit zou je een kans kunnen bieden. Stel een persoonlijk manifest op – een verklaring van je eigen overtuigingen en waarden. Denk breder dan alleen de gedragsaspecten van je eetstoornis. Koppel elke uitspraak aan een actie of een strategie.


Onthoud deze punten:

1) Gebruik positieve taal – concentreer op wat je wilt of doet, niet op wat je NIET wilt of zal vermijden
2) Gebruik actieve stem – geef aan welke acties je gaat ondernemen
3) Gebruik ‘ik’-uitspraken – begin elke zin met ‘ik’, omdat dit je aandacht zal concentreren


Bijv. Ik geloof dat ik liefde waard ben. Ik zorg voor mezelf en houd vast aan de goede berichten die ik heb ontvangen en nog steeds ontvang van dierbaren.


2) Omgaan met afleiding

Denk aan het acroniem KISS (Keep It Simple Sweetie). We raken gemakkelijk van het goede spoor als er te veel concurrerende prioriteiten zijn. Het kan zijn dat je je uitgeput en angstig begint te voelen.
Haal diep adem. Lees je manifest. Vraag jezelf af wat je echt wilt en nodig hebt op DIT moment. Doe dan precies dat, niet meer.


3) Volg je reis in je agenda

Er is iets heel bevredigends en motiverends aan het afvinken van dingen als KLAAR. Kijk naar de feestdagen als geheel. Markeer de dagen waar je naar uitkijkt. Doe dit ook bij de dagen die stressvol kunnen zijn. Denk na over iets dat je vóór, op of na die dagen kunt doen om de zelfzorg te maximaliseren. Schrijf het doel op. Misschien wil je de SMART-doelen die je voor jezelf hebt gesteld (zie onze blog over de voorbereiding op de vakantie) toevoegen aan de rest van de dagen.

Kijk elke ochtend naar de kalender. Geef jezelf elke avond een score op basis van gedrag (1 = ik heb hulp nodig om betere oplossingen te vinden; en 5 = ik deed het beter dan verwacht). Geef jezelf OOK een score op basis van geestelijke gezondheid (1 = ik heb hulp nodig om de negatieve gevoelens te verwerken; en 5 = ik ben tevreden dat ik hier op de meest mentaal gezonde manier doorheen ben gegaan). Adem diep. Vink nu de datum aan – je hebt weer een ronde overleefd!

4) Prioriteiten stellen

Je gaat niet elke strijd winnen, elke relatie herstellen, elke vaardigheid oefenen, je aan elk voornemen houden of elk doel bereiken. Maak voor jezelf een lijstje ter lengte van je duim (ongeveer vijf items). Deze lijst, in volgorde van belangrijkheid, moet de fysieke en mentale gezondheid zelfzorgprioriteiten voor de dag bevatten. Vink ze af terwijl je bezig bent.

5) Verdiep de kracht van zelfzorg

Mensen zijn wezens van troost – gebruik dit om je zelfzorg te stimuleren. Denk na over de dingen die je troost bieden. Wat dacht je van geurkaarsen? Heb je een favoriete deken? Een speciale mok? Glijdt een speciale pen soepeler over je dagboek? Heb je een kussen nodig om op te zitten?

6) Gebruik mindfulnessoefeningen om aanwezig te blijven en jezelf te reguleren.

Denk terug aan de tijd die je in de kliniek hebt doorgebracht. Herinner je je de yoga? De ontspanningsoefeningen? De diepe ademhaling? De mindfulness meditaties? Wat werkte het beste voor jou? Begin deze elke dag te gebruiken. Wacht niet tot je gestrest bent. Je wilt dat je hersenen en lichaam samenwerken om een evenwicht te vinden. Net zoals een danser muscle memory ontwikkelt door ijverig danspassen te oefenen, zo wil je goed geoefend zijn in de stappen die je nodig hebt om je evenwicht te vinden.

7) Dagboek van dankbaarheid

Tel dagelijks je zegeningen! Ga elke dag op een mentale schattenjacht. Sommige dagen zullen moeilijker zijn dan andere. Je zult waarschijnlijk merken dat de donkerste dagen vaak het meeste licht werpen op hoe ver je bent gekomen. Wees specifiek. Kijk alleen naar vandaag.

8) ‘Worry box’

Om een gezondere relatie met je eetstoornis te ontwikkelen, moet je eerlijk zijn tegen jezelf – ALLES over jezelf. Geef lucht aan je zorgen zonder dat ze je overweldigen. Mensen met een eetstoornis en de onderliggende psychische problemen die daaraan ten grondslag liggen, overleven vaak door ongemakkelijke gevoelens te onderdrukken. Loop je herhaaldelijk vast op een onderwerp, gebeurtenis of persoonlijke interactie? Piekeren komt meestal voort uit bezorgdheid over het verleden of de toekomst. Misschien vraag je jezelf af ‘wat als?’Schrijf je angsten op. Ga er even mee zitten. Merk op waar in je lichaam je ongemak voelt (je kunt je observaties in je dagboek noteren). Haal diep adem als de tijd voorbij is.

Lees je manifest en/of zeg het Sereniteitsgebed. Doe het briefje in een verzegelde doos met een slip in de bovenkant. Je zou het eruit kunnen halen nadat je de stressvolle feestdagen hebt overleefd en het gebruiken om na te denken over hoe je je nu voelt over deze kwesties. Bespreek deze met je herstelbegeleider of therapeut.

9) Check-ins zijn belangrijk omdat je niet alleen bent

Maak regelmatig afspraken met mensen uit je herstelondersteunende netwerk. Deze kunnen fysiek of op afstand zijn. Je moet deze niet afzeggen tenzij er een dwingende reden is. Het is niet alleen nodig als je in een crisis zit! Praat. Luister. Vragen. Deel wanneer het goed gaat. Maak balans de focus van je gesprek. Denk aan een uitgebalanceerde maaltijd – er zijn verschillende voedselgroepen aanwezig in de juiste verhoudingen. Net zoals je alternatieven moet leren om de moeilijke relatie die je hebt met eten aan te pakken, moet je hetzelfde doen voor relaties met mensen.

10) Maak het zinvol

We willen allemaal weten dat ons leven ertoe doet. Je reis is zwaar. Maar je bent er nog steeds! Misschien voel je je schuldig over wat je anderen in het verleden hebt aangedaan en of je ze in de toekomst weer pijn zult doen. Laten we ons richten op vandaag. We hebben het niet over wereldvrede of het redden van de regenwouden in Borneo. Wat kun je nu doen om iemand te helpen, aan te moedigen of aan het lachen te brengen?