Omgaan met een eetstoornis is altijd een uitdaging, maar tijdens de COVID-19 pandemie is dat nog meer het geval. De onzekerheid over de toekomst kan de angst van patiënten en hun behoefte aan controle verergeren. Dit kan er weer toe leiden dat ze eetstoornisgedrag gaan vertonen. Maar er zijn gezonde manieren om met de crisis om te gaan. Zoals met alles in herstel, vergt omgaan met de crisis veel werk – maar het is elke inspanning waard.
Er is voor niemand normaal
Het nieuwe Coronavirus heeft elk aspect van het leven door elkaar geschud. De stress om mensen ziek te zien en niet te weten wie er besmet zal raken is nog maar het begin. Veel mensen maken zich ook zorgen over hun baan en wanneer de economie zich zal herstellen. Uitgaan, zelfs op goedgekeurde tijden en met sociale afstand, kan angst oproepen. Mensen zijn prikkelbaar, iedereen draagt maskers en de rijen voor openbare evenementen zijn lang.
Voeg daar paniekaankopen en lege schappen in de supermarkt aan toe en je hebt de perfecte storm. Spanning, frustratie en zorgen kunnen allemaal de kop opsteken. Dit geldt voor iedereen en dat is belangrijk om te onthouden. Maar het kan vooral erg zijn voor iemand met een eetstoornis. Op een moment dat je veel meer gestrest bent dan normaal, worden je copingmechanismen ernstig beperkt.
Je zult waarschijnlijk moeite hebben om naar steungroepen, twaalfstapsbijeenkomsten, counselingsessies en diëtistafspraken te gaan. Als je lichaamsbeweging gebruikt om je angst onder controle te houden, zul je dat niet op je normale manier kunnen doen. De voedingsmiddelen die je normaal koopt, zijn waarschijnlijk vaak uitverkocht. En influencers op sociale media staan bol van de aanbevelingen voor thuisworkouts en diëten. Alles bij elkaar is het de perfecte voedingsbodem voor nieuwe en oude eetstoornisgedragingen en -gedachten.
Manieren om met je eetstoornis om te gaan tijdens het Coronavirus
Het eerste wat je moet doen is erkennen hoe intens de huidige situatie is. Verwacht van jezelf en van andere mensen dat ze meer in de war zijn – zoals we net al zeiden, het is voor niemand meer normaal. Als je daar eenmaal aan hebt gedacht, kun je gaan nadenken over welke acties je kunt ondernemen.
Mensen met een eetstoornis zijn meestal erg star in hun gedachten en gewoonten, maar je zult nu flexibeler moeten zijn. Je aan routines houden, zodat je dagen structuur hebben, is belangrijk, maar je schema zal er heel anders uitzien.
Denk aan eenvoudige rekoefeningen en oefeningen die je thuis kunt doen, waarbij je jezelf eraan herinnert dat je ook rust nodig hebt om je immuunsysteem een boost te geven. Besteed wat tijd aan het maken van een lijst met voedingsmiddelen die je kunt kopen als je normale producten niet op voorraad zijn. Organiseer virtuele vergaderingen met je behandelteam of stuur ze regelmatig een e-mail.
Virtuele bijeenkomsten zijn niet de enige manier waarop je in deze tijd gebruik kunt maken van de kracht van technologie. Er zijn tal van websites, chatrooms, sociale mediapagina’s en smartphone-apps die ondersteuning bieden bij eetstoornissen. Deze zijn ideaal om in contact te komen met mede-anorexici, boulimi’s of mensen met andere eetstoornissen en laten zien dat je niet alleen bent. Zorg er wel voor dat iemand die je vertrouwt ze eerst controleert. Ze moeten herstel bevorderen, geen afwijkend gedrag.
Doe wat je nodig hebt, neem wat je kunt
Je eerste prioriteit op dit moment is omgaan met de invloed van COVID-19 stress op je Anorexia, Eetbuistoornis, Boulimia, Orthorexia of andere eetstoornis. De manier waarop je dat doet is uniek voor jou. Moet je je een tijdje aan maaltijdplannen houden om je beheerst te voelen, of richt je je dan te veel op eten? Kun je met de mensen thuis eten, of wil je liever bij een lotgenoot langsgaan? Doe wat je moet doen. Mensen hebben het vreselijk moeilijk door COVD-19, maar je verdient het nog steeds om goed voor jezelf te zorgen.
En tot slot, probeer niet te vergeten om lessen te trekken uit deze ervaring. Als je andere voedingsmiddelen of merken moet kopen, krijg je de kans om flexibiliteit te ontwikkelen. Een lockdown kan je dwingen om meer tijd te besteden aan dagboeken, wat tot nieuwe inzichten kan leiden. Je kunt ook gedwongen worden om negatieve gedachten en gedragingen onder ogen te zien en er actief aan te werken om ze te veranderen. Deze crisis gaat uiteindelijk voorbij en het is aan jou hoe goed je er doorheen komt.