Lichamelijke gevolgen van eetstoornissen

Hier is de harde waarheid over eetstoornissen: ze zijn verwoestend. Ze zijn ook ongelooflijk complex, maar dat simpele feit blijft hetzelfde. Ze veroorzaken psychologische, mentale en spirituele problemen die alleen maar verergeren naarmate het ongeordende gedrag langer aanhoudt. Hoe langer de talloze, veelzijdige onderliggende problemen niet worden aangepakt. En hetzelfde geldt voor de lichamelijke gevolgen van eetstoornissen.

Of iemand nu lijdt aan anorexia, boulimia, eetbuienstoornis, orthorexia of een andere vorm van een eetstoornis, ze hebben meestal meerdere lichamelijke gevolgen van hun ziekte. Sommige zijn met het blote oog zichtbaar, terwijl andere ongeziene interne schade aanrichten. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat mensen die eenmaal aan het herstellen zijn, in staat zijn om met deze realiteiten en eventuele langetermijneffecten om te gaan, hoe moeilijk ze ook zijn.

Maar het is niet omdat iets mogelijk is dat het ook gemakkelijk is, en herstellen van de lichamelijke gevolgen van een eetstoornis is dat zeker niet. De beschrijvingen hieronder kunnen dit punt niet duidelijker illustreren, omdat ze gedetailleerd beschrijven wat iemand die lijdt aan een actieve eetstoornis kan ervaren.

Effecten op het bewegingsapparaat

Het ontnemen van voedingsstoffen aan het lichaam, of dit nu gebeurt door boulimia of anorexia, put minerale voorraden uit en vermindert de productie van de hormonen oestrogeen en testosteron. Deze tekorten veroorzaken een lage botdichtheid (osteopenie) en zwakke botten (osteoporose), waardoor het risico op breuken en breuken ernstig toeneemt.

Zonder voldoende macro- en micronutriënten gaat er ook spiermassa verloren, wat resulteert in chronische zwakte en vermoeidheid. De effecten op het fysieke gestel komen het meest voor bij anorexia en boulimia, maar elke vorm van een eetstoornis kan ervoor zorgen dat iemand een tekort heeft aan de vitamines en mineralen die hij nodig heeft om deze problemen te voorkomen.

Effecten op de huid, het haar en de tanden

Iemand met boulimia, die anoniem wil blijven, meldt dat een tandarts haar vroeg of haar kaak pijn deed van het tandenknarsen in haar slaap. De corrosie achter in haar mond was zo ernstig, zei de tandarts, dat ze elke nacht constant met haar kaak bezig moest zijn of “ernstig boulimisch” moest zijn.

Zo’n slecht gebit komt vaak voor bij boulimia’s die braken na het eten. Ze baden vaak in spijsverteringszuur en zijn vaak erg beschadigd met geërodeerd glazuur waardoor ze vatbaar zijn voor tandbederf.

Voedingstekorten maken alle mensen met een eetstoornis vatbaar voor deze complicaties en kunnen ook leiden tot haaruitval. Omgekeerd kan het lichaam bij zeer lage gewichten ook meer haar produceren, in de vorm van een fijne donsgroei op het gezicht, de armen en andere plekken. Dit wordt lanugo genoemd en is een wanhopige fysiologische poging om warm te blijven – een laatste verzet van het lichaam tegen de kou die het niet zou voelen als het niet in de greep was van een eetstoornis.

Maag-darmklachten

Met het voortdurend leegmaken van de darmen, wat opnieuw het meest voorkomt bij anorexia maar ook bij boulimia en andere eetstoornissen, legt expert Margherita Mascolo uit, zijn patiënten vatbaar voor een opgeblazen gevoel, reflux en pijn. En natuurlijk kan de gal die vaak uit de keel van een boulimia-patiënt komt, het mondgebied behoorlijk verbranden.

Effecten op het endocriene systeem

Het endocriene, of hormonale systeem, is ingewikkeld en zeer fijn uitgebalanceerd. Dat evenwicht kan totaal verstoord raken door elke vorm van chronisch ongezond eten, met als gevolg verlies van menstruatie, verhoogd risico op insulineresistentie (vooral bij mensen met een eetbuienstoornis), een laag libido, abnormale schildklierwaarden en vertraagde groei door een gebrek aan groeihormonen.

Cardiovasculaire effecten

Je hebt misschien het gevoel dat je hart stopt als je hoort over andere lichamelijke gevolgen van eetstoornissen, maar als je cardiovasculaire systeem wordt aangetast, kan de dreiging letterlijker zijn. Langdurige disbalans van elektrolyten, als gevolg van uithongering bij een anorexia of braken bij een boulimia, kan hartritmestoornissen (onregelmatige hartslag) of zelfs hartfalen veroorzaken.

Volgens een artikel van arts dr. Timothy Legg lopen mensen met boulimie ook risico op een hoge of lage bloeddruk, omdat de bloedvolumes veranderen tijdens de zuiveringscycli. Op dezelfde manier hebben mensen met een eetbuienstoornis of anorexia veel meer kans op respectievelijk een hoge of lage bloeddruk.

Algemene fysieke effecten en gevolgen

De eerste tekenen die je zult opmerken bij iemand met een actieve eetstoornis zijn gewichtsveranderingen, algehele lusteloosheid door een tekort aan ijzer en omdat ze bloedarmoede krijgen, uitdroging en een droge huid, en een onvermogen om zich te concentreren. Daarna kunnen ze last krijgen van een van de bovenstaande effecten. Uiteindelijk is zelfs mogelijk meer orgaanfalen het gevolg, met uiteindelijk de dood als slotstuk.

Dit is een beangstigende realiteit en iedereen die wil herstellen of iemand wil ondersteunen die aan het herstellen is, moet dit onder ogen zien. Omgaan met en genezen van eetstoornissen is mogelijk en de situatie is niet zonder hoop. Maar deze vijand is sluw en machtig, en iedereen die de strijd ermee aangaat moet weten wat hen te wachten staat.

Zijn lichamelijke gevolgen de ergste symptomen van een eetstoornis?

Lichamelijk gevolgen zijn de gevaarlijkste gevolgen van een eetstoornis, maar zeker niet de enige. Zo zijn er ook emotionele en gedragssymptomen van eetstoornissen die een grote impact kunnen hebben op iemands welzijn en sociale leven.