Image by griffert from Pixabay

Behandelingsopties Imani

Je leven opnieuw instellen met een behandeling voor eetstoornissen

Als je wat tijd doorbrengt met mensen die hard hebben gewerkt in een behandelingscentrum voor eetstoornissen, dan is een van de meest veelgehoorde opmerkingen dat het programma volgen een manier was om de resetknop in hun leven in te drukken. Om wat voor reden dan ook was het dagelijks leven behoorlijk onbeheersbaar geworden en hun beste pogingen om ermee om te gaan hadden hen niet verder weten te brengen, waardoor ze daar terecht waren gekomen.

Toegeven dat er problemen zijn en vervolgens hulp en ondersteuning krijgen om daarmee om te gaan, is de kern van elke poging om te herstellen van een actieve eetstoornis, middelenmisbruik of andere verslavingen. Om dat te kunnen doen, moet je een pauze inlassen in wat er verder ook aan de hand is en de tijd nemen om te beginnen met het uitpakken en begrijpen van jezelf.

Dat uitpakken en begrijpen is een levenslang proces – je zult het niet afronden tijdens je behandeling. Maar je kunt wel een begin maken, en je krijgt de tools en persoonlijke connecties die je nodig hebt om door te gaan als je klaar bent met je programma. Om dat echt effectief te doen, is het waar mogelijk het beste als de behandeling begint met intramurale zorg.

Ontdek wat je echt eet

Elke vorm van verslaving aan middelen of gedrag is meestal een teken van rigide copingstrategieën die zich hebben ontwikkeld door specifieke incidenten, of door moeite om met het leven in het algemeen om te gaan. Psychische aandoeningen zoals depressie kunnen ook een rol spelen, als gevolg of als oorzaak.

De metafoor geldt voor alle verslavingen, maar bij eetstoornissen is hij extra treffend; je moet uitzoeken wat aan jou vreet, zodat je kunt beginnen met eten (en de rest van je leven) op de juiste manier aan te pakken. Er zijn verschillende therapieën en methoden om dat te doen. Wat voor jou het beste werkt, hoeft niet per se ook voor iemand anders het beste te werken.

Om de tijd te hebben om uit te zoeken wat je nodig hebt, van schematherapie tot sessies als vrijwilliger bij plaatselijke liefdadigheidsinstellingen en ondersteuning om met de problemen om te gaan die naar boven komen, is er geen betere plek voor je dan een klinisch programma. Er zijn niet alleen professionals aanwezig om je te helpen grip te krijgen op je eigen psyche, maar je kunt ook in contact komen met andere mensen die soortgelijke problemen ervaren.

In bepaalde landen doorlopen kinderen bij wie net diabetes is vastgesteld, een intramuraal programma waar ze de basisbeginselen leren over wat hun ziekte inhoudt en hoe ze ermee moeten omgaan. Als ze vertrekken, zijn ze in staat om zelf voor hun aandoening te zorgen, maar ze hebben nog steeds een sterk ondersteuningsteam nodig en zullen de rest van hun leven meer leren over diabetes. Veel mensen vinden het nuttig om op dezelfde manier aan een klinische behandeling voor eetstoornissen te denken.

Wat komt hierna?

Na de grote reset, wanneer je terugkeert naar de echte wereld, moet je doorgaan met het werk dat je begonnen bent, terwijl je ook zorgt voor de verantwoordelijkheden van het leven op de voorwaarden van het leven. Als dat klinkt als veel werk, dan is dat ook zo. Re-integratiezorg helpt je de kloof te overbruggen met voortdurende input van je revalidatiecentrum.

Afhankelijk van wat je nodig hebt, kan dit meer groeps-, gezins- en individuele psychotherapiesessies, het plannen van doelen en andere ondersteuningsgroepen omvatten. Je kunt ook kiezen voor een ambulante behandeling, die iets praktischer is dan re-integratie, maar iets minder fulltime dan een opname. Vaak ben je nog steeds de hele dag in een centrum waar je therapie krijgt en deelneemt aan groepen. Dit kan precies zijn wat je nodig hebt, vooral als je eerder opgenomen bent geweest en een tijdje wat extra hulp en beheersing nodig hebt.

Naar een hoger of lager zorgniveau

Herstellen van een eetstoornis is een levenslang proces en toewijding. Nadat je er een tijdje mee bezig bent geweest, zul je je realiseren dat er, zoals met alles, goede en slechte fases zijn. Op sommige momenten in je leven zul je meer steun en structuur nodig hebben en tijdens andere minder.

Gezond blijven is moeilijk, maar de beloning is ongelooflijk – voortdurende groei en meer inzicht in jezelf, zolang je eraan blijft werken. De verschillende zorgniveaus – intramuraal, ambulant en re-integratie – staan voor je klaar als en wanneer je ze nodig hebt. Als je eenmaal op de hoogte bent van de mogelijkheden, wat je goed recht is, wordt het jouw verantwoordelijkheid om ze te gebruiken om veilig te blijven.

Image by griffert from Pixabay