Hulp voor Anorexia Nervosa in Zuid-Afrika

Wat is Anorexia Nervosa?

Anorexia nervosa is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door zelfverhongering, heel vaak overmatig sporten, en gewichtsverlies. Anorexia nervosa wordt onderverdeeld in restrictief (uithongering) en purgerend (inclusief eetbuien en purgeren of overmatig sporten). Hoewel het een psychologische oorsprong heeft, is er vaak ook een duidelijk invloed op het fysieke welzijn.

Anorexia nervosa begint meestal met het verlangen om op dieet te gaan en gewicht te verliezen. Het kan worden uitgelokt door een gebeurtenis zoals het einde van een relatie of de dood van een belangrijk persoon. Maar liefst 60% van de patiënten die lijden aan anorexia nervosa zijn seksueel misbruikt; de stoornis volgt op zo’n traumatische gebeurtenis. Het kan de behoefte inhouden om controle uit te oefenen over gevoelens die de persoon niet onder controle heeft, door in plaats daarvan de voedselinname te controleren.

Mensen met anorexia zijn geobsedeerd door eten en zijn doodsbang bij de gedachte om aan te komen. Ze eten uiteindelijk niet genoeg om een gezond lichaamsgewicht te behouden. Bovendien lijden ze aan een vertekend lichaamsbeeld, waarbij ze zichzelf als te zwaar ervaren terwijl ze eigenlijk dun zijn.

Iemand met anorexia kan bizar gedrag vertonen op het gebied van voedsel, bijvoorbeeld door te weigeren om te eten in het bijzijn van andere mensen of door voedsel in huis te verstoppen. Iemand kan erg geïnteresseerd zijn in het bereiden en koken van voedsel, maar zal het niet eten. Ze kunnen ook hele voedselgroepen schrappen, vooral soorten voedsel die als vetrijk of koolhydraatrijk worden beschouwd. Mensen met anorexia kunnen overmatig bewegen, eetbuien hebben, braken of laxeermiddelen gebruiken. Ook diuretica worden misbruikt. Eetlustremmers (waarvan de meeste pseudo-efedrine bevatten) worden vaak gebruikt om de eetlust te remmen.

Mensen met anorexia nervosa zullen meestal niet erkennen dat er iets mis is met hun eetpatroon. Dit is typisch voor de beginfase, wanneer de lijder nog in een ontkenningsfase verkeert. Anorexia is als een verslavende toestand. Het dient om de lijder af te leiden van haar/zijn ongemakkelijke emotionele gevoelens, net zoals alcohol en drugs dat doen bij de chemisch verslaafde, en als de persoon eenmaal is begonnen met diëten en afvallen, is het heel moeilijk om ermee te stoppen. De stoornis kan leiden tot verschillende medische complicaties. Het is potentieel zeer gevaarlijk en kan, als het niet op de juiste manier wordt behandeld, tot de dood leiden.

Hoe kan Imani helpen bij de behandeling van anorexia?

De gespecialiseerde eetstoornisafdeling van Imani is een van de meest uitgebreide programma’s in Kaapstad, Zuid-Afrika en biedt uitgebreide en op maat gemaakte zorg voor mensen die worstelen met anorexia, bulimia, binge eating disorder en co-morbide aandoeningen. Imani wordt geleid door eetstoornis-experts en wordt door cliënten gekozen vanwege de superieure medische en psychiatrische behandeling, innovatieve therapieën, geïndividualiseerde nazorg, alumni-ondersteuning en betrokkenheid van familie.

Imani wordt erkend als leider op het gebied van eetstoornissen, met een ongeëvenaard behandelprogramma en aanpak. Het gespecialiseerde klinische programma biedt een scala aan therapeutische mogelijkheden en interventies die zijn ontworpen om onaangepaste gedragspatronen te onderbreken en gedrags- en emotionele groei en verandering te bevorderen. Ons programma omvat:

 • Individuele begeleiding
 • Therapeutische groepen
 • Schematherapie
 • Voedingsadvies en begeleiding
 • Dialectische gedragstherapie en levensvaardigheidsgroepen
 • Creatieve expressie
 • Trauma debriefing
 • Steungroepen voor eetstoornissen
 • Interpersoonlijke groepen
 • Kunstzinnige therapie
 • Stap werkgroepen
 • Focusgroepen
 • Emotiegerichte therapie
 • Bewaakte oefening
 • Terugvalpreventie en ontslagplanning

Als onderdeel van ons re-integratieprogramma is Imani in staat om cliënten op te vangen vanaf de eerste fase van zorg (eerstelijnszorg) tot en met fase 4 en 5 (secundair, tertiair en nuchter wonen). Daarmee is Imani een van de weinige behandelprogramma’s die een compleet zorgaanbod kan bieden voor alle fasen van herstel.

Lijd jij, een familielid of vriend(in) aan anorexia nervosa of wil je meer weten over Anorexia Nervosa behandeling in Zuid-Afrika, neem vandaag nog contact met ons op!