Eetstoornissen en dubbele diagnoses

Sommige mensen met een eetstoornis hebben last van allerlei soorten verstoord gedrag, terwijl anderen op één deel van het spectrum blijven. De verschillende vormen en maten van eetstoornissen komen op uiteenlopende manieren tot uiting, afhankelijk van de persoon. Ook kunnen de stoornissen op zichzelf voorkomen of tegelijkertijd met andere psychische aandoeningen. Als er meer dan één probleem speelt, is er sprake van een dubbele diagnose.

Welke psychische aandoeningen komen samen voor met eetstoornissen?

De meest voorkomende co-morbide problemen bij mensen met eetstoornissen zijn:

  • Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
  • Depressie
  • Angst
  • Obsessief-compulsieve stoornis
  • Borderline Persoonlijkheidsstoornis
  • Bipolaire stoornis

De link met verslaving

Mensen met een eetstoornis lijden vaak ook aan verschillende vormen van verslaving. Als dit aan drugs of alcohol (een of andere stof) is, is dit vrij gemakkelijk te herkennen. Bepaalde gedragingen zoals zelfbeschadiging of overmatig gokken of winkelen – gedragsverslavingen – kunnen veel moeilijker te herkennen zijn. Alle verslavingen werken op dezelfde manier; het enige dat verschilt is waar iemand precies afhankelijk van is.

Wanneer iemand een stof inneemt of een bepaalde handeling uitvoert, komen er neurochemicaliën vrij. Deze activeren dezelfde genotscentra in de hersenen. Verslaafden worden afhankelijk van deze neurochemicaliën, of ze nu worden geactiveerd door andere stoffen of door een bepaalde handeling. Voeg daar de controleproblemen, schuld en schaamte aan toe die samengaan met eetstoornissen en de combinatie is krachtig.

Dus, wat komt eerst?

Door de vele lagen en bijdragende factoren is er zelden één oorzaak voor iemands eetstoornis. In termen van een dubbele diagnose kan het verstoorde eetgedrag de schakelaar omzetten en de psychische aandoening activeren. Of het omgekeerde kan gebeuren. Een laag lichaamsgewicht en elektrolytenonevenwicht kunnen het gevolg zijn van een eetstoornis en een depressie uitlokken, of misschien het gevolg van een depressie en een eetstoornis uitlokken. Iedereen is uniek.

Op dezelfde manier kan een andere verslaving een eetstoornis verhullen, of kunnen cliënten andere afhankelijkheden ontdekken wanneer ze aan herstel voor een eetstoornis beginnen. Terwijl je aan jezelf werkt en behandeld wordt, komen er verschillende lagen aan het licht. Voor sommige mensen kan het voelen alsof zodra ze met het ene probleem klaar zijn, er een ander probleem de kop opsteekt. Maar mensen zeggen ook dat hun verschillende aandoeningen na verloop van tijd en met de nodige inspanning beter beheersbaar worden.

Wat houdt een dubbele-diagnose behandeling in?

Het idee achter een behandeling met dubbele diagnose is dat voor echt herstel alle aspecten van een persoon moeten genezen. Imani heeft brede erkenning gekregen in dit soort rehabilitatie en we zijn er trots op dat we een multidisciplinaire aanpak bieden. Met een team van deskundigen, waaronder diëtisten, counselors, psychiaters en psychologen, kunnen we alle problemen aanpakken.

Afhankelijk van je andere medische of psychiatrische aandoeningen kan het zijn dat je medicatie nodig hebt om je fysieke en mentale welzijn te ondersteunen. Door verschillende therapieën te introduceren in combinatie met voorgeschreven medicatie, helpen we je trauma’s uit het verleden te verwerken en gezonde copingmechanismen aan te leren. Onze comfortabele, huiselijke behandelingsfaciliteit biedt de ideale omgeving om dit werk te doen. Je verslavingen en ziekten verdwijnen niet, maar je zult in staat zijn ermee om te gaan en een volwaardig leven te leiden.

Het kost tijd om elke aandoening te identificeren en te begrijpen hoe ze op elkaar inwerken en je beïnvloeden. Vaak is dit alleen mogelijk door intensieve therapie en door contact met anderen die een dubbele diagnose hebben. Dat is een van de redenen waarom we zo veel nadruk leggen op het contact met herstelgroepen. In Kaapstad hebben we het geluk dat we een levendige, sterke gemeenschap hebben om op te leunen.

Genezing is mogelijk

Het heeft echt geen zin om deze waarheid te verbloemen; omgaan met een dubbele diagnose is ongelooflijk uitdagend. Vrienden en familieleden voelen zich vaak ook overweldigd en weten niet wat ze moeten doen. Maar, zoals veel van onze behandelingsalumni kunnen bevestigen, met hard werken is het mogelijk. En de giften van herstel maken de reis oneindig de moeite waard. We zijn er om samen met jou het pad te bewandelen, bij elke stap die je zet.