De feestdagen doorkomen tijdens herstel van een eetstoornis

De feestdagen zijn een tijd van feestvieren en familie en vrienden zien. Maar voor veel mensen is het uiteindelijk de meest stressvolle tijd van het jaar. Er is de druk om het perfecte feest te geven, het is duur en je wordt vaak uitgenodigd voor evenementen waar je eigenlijk niet naartoe wilt, met familieleden die je eigenlijk niet wilt zien.

Dit is echt genoeg om iedereen nerveus te maken. Voeg daar een eetstoornis van welke aard dan ook aan toe – boulimia, anorexia, eetbuienstoornis of iets anders – en de situatie wordt nog erger. We hebben het over mensen die voedsel en controle gebruiken om hun emoties en stressvolle omgevingen te beheersen, dus dat gedrag zal nog meer uitgesproken zijn.

Daar komt nog bij dat veel feestdagen in het teken staan van eten, waardoor ze nog enger zijn. Maar mensen die lijden aan een eetstoornis zijn niet machteloos in bijna alle omstandigheden, waaronder de feestdagenperiode. Als je herstellende bent van een eetstoornis en je wilt dat ook tijdens de feestdagen blijven, of als je iemand steunt die dat probeert, dan zijn er een heleboel praktische stappen die je kunt nemen.

Tips om eetstoornisherstel te behouden tijdens de feestdagen

  • Volg je gebruikelijke maaltijdschema of routine zoveel mogelijk: Dit zou je moeten helpen om je geaard te voelen, maar vergeet niet dat maaltijden laat kunnen komen of dat er onverwacht eten geserveerd kan worden. Houd je zoveel mogelijk aan je schema, maar verwacht wel een paar hikjes.
  • Contacteer je ondersteuningsteam: Als je denkt dat je misschien rond etenstijden of na bepaalde gelegenheden moet controleren, praat dan met iemand die je vertrouwt en regel dat.
  • Zorg voor een exitplan: Je kunt naar evenementen gaan en vroeg weggaan of een plan hebben om weg te gaan als je denkt dat je misschien weg moet. Leg je gastheer of gastvrouw zo weinig of zo veel uit als je zelf wilt; je kunt zelfs gewoon zeggen dat je een andere afspraak hebt. Dit geldt ook voor het zien van familieleden; als iemand je veel stress bezorgt, zorg dan dat je een manier hebt om jezelf uit hun gezelschap te verwijderen of stel een tijdslimiet in op hoe lang je ze zult zien.
  • Ontwikkel strategieën voor “Dieetgesprekken”: Vaak bespreken mensen eten en diëten aan tafel, zegt eetstoornistherapeut Jennifer Rollin. Bepaal een paar zinnen die je gebruikt om van onderwerp te veranderen, zoals vragen hoe het met iemands werk gaat. Je kunt deze inleiden door te zeggen dat je liever niet over gewichtsbeheersing praat als je denkt dat dat zou helpen.
  • Wees realistisch, maar neem ook een moment om trots te zijn: Zoals Rollins zegt, als je bezig bent met eetstoornisherstel, vooral tijdens de feestdagen, dan ben je heel moedig. Vergeet niet om dat in jezelf te bevestigen.

Steun een Overlever tijdens de feestdagen

  • Focus op andere aspecten van de feestdagen in plaats van op eten: In een artikel voor centreforchange.com zeggen Dr. Randy Hardman en Dr. Michael Berrett hoe belangrijk het is om de echte betekenis van het seizoen te benadrukken. Deel je waardering voor de tijd die je samen doorbrengt, zing kerstliedjes, maak kaarten of doe zelfs samen vrijwilligerswerk.
  • Als je iemand wilt steunen, zorg dan dat je beschikbaar bent: Als een eetstoornis-overlever je vraagt om bij hem of haar in de buurt te blijven tijdens een bijeenkomst of beschikbaar te zijn voor een telefoontje achteraf, zorg er dan voor dat je dat doet en dat je dat ook bent.
  • Bespreek situaties met lijders: Luister naar wat ze te zeggen hebben en laat ze de leiding nemen over hun eigen herstel. Dat betekent niet dat je moet instemmen met onredelijke verzoeken; stop bijvoorbeeld niet met het serveren van bepaald voedsel, maar zet het uit de buurt van waar de persoon zit. In de woorden van Harman en Berrett, je bent een verzorger, geen dienstknecht. Doe je best om niet de macht van iemand anders over te nemen terwijl je steun probeert te geven.

Wees je ervan bewust dat je fouten zult maken

Dit is belangrijk voor iedereen. Als er één ding is dat eetstoornispatiënten en -overlevers gaandeweg leren, dan is het wel dat herstel draait om vooruitgang en niet om perfectie. Niemand zal ooit alles goed doen – alleen al het proberen of verwachten daarvan is verkeerd.

Iemand die herstellende is, kan in paniek raken en uitvallen naar de persoon die hem probeert te steunen. Een goedbedoelend familielid kan zich vergissen en verwijzen naar het gewicht van een overlevende. Mensen maken fouten en je moet een zekere mate van flexibiliteit betrachten. Bepaal je grenzen, maak je plannen en onthoud dat iedereen menselijk is. Probeer in de ware geest van het seizoen compassie en vergeving te oefenen – met jezelf en met anderen.